Mitől lesz a zöldség BIO?

Az ökológiai mezőgazdaság, vagy más néven biogazdálkodás, olyan növénytermesztési rendszer, melynek során nem alkalmaznak mesterséges műtrágyákat és szintetikus növényvédő szereket.

Ezek helyett a tápanyag-utánpótlásra szerves trágyákat, zöldtrágyákat alkalmaznak.

A növényvédelem megvalósításakor az ökológiai gazdálkodás a természetes folyamatokra, például a kártevők természetes ellenségeire támaszkodik, továbbá természetes eredetű, nem szintetikus növényvédő szerek felhasználása is engedélyezett (növényi olajok, növényi kivonatok, réz, kén stb.). Fontosak továbbá a mechanikai védekezési eszközök is, mint például a fátyolfólia, de mindenek előtt a kapa.

Jogszabály szerint bionak minősül például az a zöldség, amely olyan területről származik, ahol a betakarítás időpontját megelőző legalább 2 évben, kizárólag ökológiai gazdálkodásban engedélyezett anyagokat használtak föl, és ezt egy ellenőrző szervezet igazolja is.

Az ellenőrzést Magyarországon jelenleg 2 tanúsító szervezet végzi: a Hungária Ökogarancia Kft (HU-ÖKO-02) és a Biokontroll Hungária Kft (HU-ŐKO-01).